Wednesday, 13 March 2013

Tip-tip Berurusan Dengan Bukan Mahram


1. Elakkan berhubung dengan lelaki.

Kalau ada peluang untuk minta bantuan dari nisa'(bagi nisa') dan rijal(bagi rijal), mintalah tolong mereka. Lainlah benda-benda di luar kudrat kita. Contohnya, apabila nisa' meminta bantuan rijal soal baiki laptop, kereta dan perkara yang tak mampu dilakukan nisa'. Silalah mempergunakan kemahiran kepakaran yang ada. Begitu jugalah sebaliknya bagi rijal.

2. Ringkaskan dan padatkan ayat-ayat.

Andai terdesak sangat untuk bercakap melalui telefon, jagalah suara anda terutama nisa' selari dengan tuntutan Al-Quran:

"Wahai isteri-isteri Nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah lembutkan suara dalam berbicara sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yang baik."

3. Tundukkan hati.

Sepatutnya apabila kita berurusan dengan bukan mahram kita perlu risaukan kemurkaanNYA. Banyak-banyaklah berdoa semoga urusan dipermudahkan dan bebas daripada fitnah. Minta dariNYA supaya dipelihara daripada panahan syaitan.

4. Tundukkan pandangan.

Jangan tertipu dengan metapelajaran kaedah berkomukasi yang kita belajar "make aye contact with the person you're talking to," melainkan dengan kaum sejenis. Teramatlah disarankan demi membina ukhwah yang kukuh. Berwaspada dengan konsep "dari mata turun ke hati." Tidak bermakna tundukkan pandangan sehingga jalan terlanggar tiang.

5. Mempercepatkan urusan.

Apabila ada urusan, segerakanlah kerja. Tak perlulah sampai hendak berkongsi hal peribadi, luahan hati, gelak ketawa, dan sebagainya yang tidak penting. Berbincanglah di tempat yang sesuai dan segerakan urusan. Jangan lupa peneman anda.

Nota kaki: Semoga kita semua tergolong dalam golongan yang mempertahankan Islam di atas muka bumi Allah, bukan golongan yang menjatuhkan Islam itu sendiri.

Wallahu'alam. 


Yang benar,
Gadis Yang Ketagihkan Nasihat Dan Teguran.
13/3/2013


No comments:

Post a Comment